Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn torsdag 12.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
NB: Oppdatert kveld 11.4.:Krevende forhold med vedvarende svake lag. Fare for naturlig utløste våte skred. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

NB: Oppdatert onsdag kveld etter observerte skred, naturlig utløst.
Vintersnø står nå ovenfor et møte med mer vårlig vær, og de neste dagene vil solpåvirkning og nattefrost gi døgnvariasjoner i skredfaren.

Når solen kommer vil den tine opp snødekket igjen og faren for å løse ut skred øker i bratt solvendt terreng. Det kan gå naturlig utløste våte flakskred str 3 (middels store) på grunn av vedvarende svakt lag av kantkorn. Tidlig på dagen når snødekket er gjenfrosset vil det være vanskeligere å påvirke svake lag, og de vil gi fra seg færre faretegn. Husk at de svake lagene fortsatt er tilstede og har de samme egenskapene til å forårsake større skred.

Når sola får tak øker faren for naturlig utløste våte løssnøskred i bratt solvendt terreng, skred kan bli str 3 (middels store).

I høyfjellet kan det finnes små flak av ustabil fokksnø i enkelte leheng.

Under skoggrensa går det mot liten skredfare, men unngå utløpsområder for skred.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 11. april 2018

Over mildværsgrensen de siste dagene preges snøoverflaten av fokksnø av varierende hardhet, løssnø kan finnes i skjermet terreng. Topper og rygger er mange steder avblåst. Under ca 1000 moh er snødekket preget av mildværet i hvert fall opp til 1000-1100 moh. Stedvis har gjenfrysing ført til skare. I skogen går det mot et homogent og stabilt snødekke.



Vedvarende svake lag av kantkorn har stor utbredelse i fjellet, men finnes på varierende dybde. For en uke siden var det mye faretegn og skredaktivitet da et kantkornlag som ble dannet i påsken føyket ned. Dypere i snødekket ligger et kantkornlag som ga mye skredaktivitet i forkant av påsken. Laget som ble dannet i påsken er mest aktivt, og observasjoner tyder på at lagene er upåvirket av mildvær over ca 950 moh.

Stor skredaktivitet i Jostedalen onsdag ettermiddag, våte løssnøskred og flakskred, naturlig utløst. Flere naturlig utløste våte løssnø- og flakskred under mildværet mandag. Det ble også observert små glideskred tirsdag.

Det ble observert drønn i snøen i Sogndalsdalen tirsdag.

Fjellvær

Onsdag 11. april 2018

Oppholdsvær. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -7 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Lettere skydekke fra om ettermiddagen.

Torsdag 12. april 2018

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørøst om kvelden. -7 °C til 2 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS